Colníci si pripomínajú 5. výročie vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie

24.04.2009 Prešov

Colný úrad Prešov oznamuje širokej verejnosti, že pri príležitosti 5. výročia vstupu Slovenskej republiky do Európskej únie pripravuje dňa 01. 05. 2009 (v čase od 9. 00 hod. do 14. 00 hod. ) na cestách svojho územného ...
Táto prezentácia bude prebiehať prostredníctvom priamej komunikácie vodičov zastavených vozidel s hliadkujúcimi colníkmi. Dopravný servis bude vodičov v tento deň presne informovať o stanovištiach jednotlivých colníckych hliadok.

Účelom akcie nie je kontrola batožinových priestorov motorových vozidiel, ale dialóg vodiča s colníkom, počas ktorého colník položí vodičovi zopár otázok, týkajúcich sa jeho vedomostí o činnosti a kompetenciách colnej správy a následne ho v krátkosti oboznámi s činnosťou colnej správy v súčasnosti. V závere dialógu obdrží vodič leták, týkajúci sa činností colnej správy.

Colná správa si touto akciou kladie za cieľ ukázať verejnosti, že colníci po vstupe SR do EÚ síce odišli z hraníc, ale to neznamená, že stratili náplň práce, ako sa mnoho ľudí domnieva. Colníci odišli z hraníc do vnútrozemia, kde si plnia svoje úlohy stále rovnako svedomite. Činnosť colnej správy je v súčasnosti zameraná predovšetkým na ochranu ekonomických záujmov Slovenskej republiky, ochranu ekonomických záujmov EÚ, na správu spotrebných daní, správu nepriamych daní pri dovoze tovaru, na ochranu zdravia občanov (zabraňovaním dovozu nebezpečných a zdraviu škodlivých výrobkov), ochranu bezpečnosti občanov (kontrolou rádioaktívnych materiálov, zbraní, výbušnín), boj proti nelegálnej činnosti v prostredí medzinárodného obchodu (bojom proti praniu špinavých peňazí, drogám, pašovaniu tovaru), boj proti terorizmu, ochranu životného prostredia (odhaľovaním nelegálneho dovozu odpadov), ochranu ohrozených druhov rastlín a živočíchov CITES, ochranu kultúrnych pamiatok (zabraňovaním ich nelegálnemu vývozu), ochranu práv duševného vlastníctva (odhaľovaním nelegálneho dovozu falzifikátov liekov, odevov, obuvi a iných tovarov) a na množstvo ďalších povinností, ktoré colníkom vyplývajú z právnych predpisov a medzinárodných dohôd. Nezanedbateľnou skutočnosťou je tiež fakt, že colná správa výraznou mierou napĺňa štátny rozpočet.

Prešovskí colníci vykonávajú služobnú činnosť v územnom obvode, ktorý tvoria okresy Prešov, Bardejov, Humenné, Kežmarok, Medzilaborce, Poprad, Sabinov, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník a Vranov nad Topľou prostredníctvom 6-tich pobočiek a to v Prešove, Humennom, Svidníku, Poprade, Kežmarku a Starej Ľubovni. Okrem toho však zabezpečujú aj 24-hodinový colný dohľad a daňový dozor prostredníctvom staníc Colného úradu Prešov, ktoré sú umiestnené v Prešove, Poprade a Bardejove.
mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región